tisdag 12 april 2011

Rädda schlagern död eller levande. Krönika i Norrbottenskuriren april 2011

Rädda schlagern död eller levande.

Då var den årliga orgien i dålig smak äntligen slut för denna gång. Sex veckor av gnäll är förbi och nu väntar bara en kort förnedring i Tyskland och sedan är det ajöken.
Eller vänta! Först ska Svt och Björkman få smaka eleven i några veckor från ”arg kille i vetlanda” mfl. som tycker att skiten ska läggas ned nu och att licenspengarna borde användas till något vettigt som typ mer sport istället.

Fast jag håller ju inte alls med, Jag har alltid älskat det här eländet mer än livet självt och säger bara:
Whoa! Erik Saade! Alla jag språkat med som gillar schlagers ute i Europa ville att grabben skulle vinna så det kanske inte blir späk och förnedring i Düsseldorf i år va? Ett lyckligt slut. De som avskyr Melodifesten kan lämna gnölet och återgå till självspäk och vi som älskar schabraket kan sitta och förundras över San Marino, Ukraina och Moldaviens bidrag och längta efter saddo Erik ända fram till maj.

Det krävs inte en raketforskare för att gnälla på om Björkman eller Thomas G:son, kom igen – det är underhållning det rör sig om! Självironi och blodigt allvar i en hysterisk kombination.
Det handlar väl om att tillåta sig att tycka vad man vill, men att då tillåta sig att även tycka OM vissa saker också. Trots att omgivningen tycker att du är en skabbig tönt, men låt folk tycka det da! Vad gör väl det om hundra år att du gillar Linda Bengtzings klänning?
Det här är en form av underhållning som ändå är så pass längst nede i näringskedjan att den tillåter all världens späk, den är en loser bland svanar. Alla får säga att de hatar och skandera det högt.
Jag tror iof att det är anledningen till att årets festival som tillställning har varit snäppet mycket sämre än vanligt. Självförtroendet har tillslut rasat lite för mycket för Svt va. Inga roliga sketcher, ingen Dolph eller Tingeling, låtarna har varit fina och bra men har liksom viskats fram, trassel med röstningen och hej o hå.

Men det är ju då man som människa eller som SVT borde sikta högre! Mer pyro, större storslagna nummer och framförallt mer självförtroende! Det är som att alla skäms hela tiden. Skämmigt att ha fyra delfinaler. Skämmigt att ha så många mediokra låtar. Dyrt dyrt. Skam skam.
Men såhär da:
Byt ut Björkman mot nytt folk, satsa på en enda stor final och låt alla möjliga olika scenkonstnärer, designers och koreografer jobba med bidragen så att det blir en mångfald även i det visuella. Låt festivalen behålla sin särprägel, den behöver inte vara modern med några lama klubbtempohits som ändå aldrig når upp till någon förväntad musikteve nivå.
Det får gärna vara en spastisk dirigent och en trött orkester, gyckel och pyro och allt på svenska.
Gråta kan man göra dygnets alla andra timmar. Gnölas kommer det ju göras oavsett, bättre att ta i så att man spricker.

Så vad kan jag mer skriva om lördagens final? Orka en till analys av Dannys dans eller Lindas skor liksom! Det mesta är förlåtet, de flesta är redan bortglömda.
På efterfesten var ingen särskilt ledsen för det, alla framförde sina bidrag under stoj och glam, Danny och Erik pussades för fotograferna och vår egen kära lilla Brolle som slutade på sista plats i finalen bad att få framföra sin Seven days and seven nights akustiskt med sin lilla gitarr, detta var problematiskt eftersom allt skulle vara playback men grabben envisades och efter det tionde: Höj gitarren! till en fnissande publik och en mycket förvirrad kör avslutade en något glöggstinn Brolle sitt märkliga framförande med ett Tack och Förlåt.

Sammanfattningsvis så kanske det här årets festival har bett lite för mycket om ursäkt för sitt existensberättigande precis som Brolle gjorde igår på efterfesten.
Men vi som sitter där med chips och dipp och bultande små schlagerhjärtan låter det passera och gläder oss till nästa års schlagerspektakel igen ändå, ty vi vet inget bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar